Verschillende manieren om duurzaam te printen

Je kunt op verschillende manieren milieuvriendelijker printen. Een daarvan is het gebruiken van de energiebesparende instellingen van je printer en het printen op gerecycled papier. Het is ook belangrijk om je lege cartridges terug te brengen. Hier zijn een aantal tips om op een duurzame manier te printen.

Printers leasen

Ga je voor een nieuwe of een refurbished printer leasen? Met een lease hoef je geen extra kosten te maken voor de printer. Alles is al inbegrepen, zoals het bezorgen en zelfs de spullen die je nodig hebt om te printen. Dus als je bijvoorbeeld geen inkt meer hebt, zorgt het bedrijf ervoor dat je meteen nieuwe inkt krijgt. Door een printer te leasen, kun je gebruik maken van een printer die goed werkt en waar je je geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud ervan, want dat zit allemaal al inbegrepen. Dit scheelt flink in de kosten en is een milieuvriendelijke optie.

Dubbelzijdig printen

Door dubbelzijdig te printen, kun je minder papier gebruiken. Sommige printers hebben een automatische functie waarmee ze automatisch aan beide kanten van het papier afdrukken. Als jouw printer deze functie niet heeft, kun je het papier handmatig draaien en de instellingen aanpassen om handmatig dubbelzijdig af te drukken. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om het papier om te draaien voordat de printer verder gaat met afdrukken. Met dubbelzijdig printen kun je tot wel de helft minder papier gebruiken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook geld.

Het type papier

Als je op een milieuvriendelijke manier wilt printen, is het belangrijk om ook naar het type papier te kijken dat je gebruikt. Er worden elke dag veel bomen gekapt om papier te maken. Door dubbelzijdig te printen, kun je minder papier gebruiken. Het is ook een goed idee om gerecycled papier te gebruiken. Je kunt gerecycled papier herkennen aan het keurmerk op de verpakking. Er zijn verschillende keurmerken die aangeven hoe goed het papier is voor het milieu. De keurmerkenwijzer kan je meer informatie geven over deze keurmerken. Voorbeelden van duurzame keurmerken zijn FSC Recycled en het EU Ecolabel.

Afval verminderen

Het is ook belangrijk om afval te verminderen bij duurzaam printen. Een groot probleem is wat te doen met lege inktcartridges. Soms kun je ze bijvullen, maar dit werkt niet altijd goed en is niet helemaal afvalvrij. Een nieuwe trend is het gebruik van print abonnementen. Met zo’n abonnement krijg je een tegoed voor een bepaald aantal prints, waardoor je geld bespaart en gemakkelijker kunt recyclen. Je kunt de lege cartridges namelijk gratis terugsturen om te laten recyclen. Met deze manier van printen word je je meer bewust van wat je wel en niet wilt printen, en hoef je je geen zorgen te maken over de gebruikte cartridges.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *