De voordelen van glasvezel internet

Er worden anno 2023 steeds hogere eisen zowel zakelijk als privé aan internetverbindingen gesteld. Voor mensen en bedrijven die op zoek zijn naar betrouwbaar en snel internet kan glasvezel internet dé perfecte oplossing zijn! Wil je meer weten over de voordelen van deze technologie? Lees dan gauw verder want in deze blog leggen we je graag uit wat glasvezel precies inhoudt en vertellen we je de voordelen van deze technologie. 

Wat is glasvezel internet precies?

Simpel gezegd is een glasvezel een flinterdunne vezel met slechts een dikte van 125 micrometer, te vergelijken met de dikte van een mensenhaar. Hoewel traditionele datakabels gemaakt zijn van koper, bestaat een glasvezel uit twee verschillende soorten glas: de kern gemaakt van zeer dun glas met daaromheen een iets dikkere mantel. Ter bescherming van het glas zit om de mantel nog een stevig kunststof omhulsel.

De werking

Bij glasvezel wordt laserlicht gebruikt voor het verzenden van digitale informatie via de kabel. Het laserlicht fungeert als het ware als een draaggolf voor het digitale datatransport. Het laserlicht kan eenvoudig vele kilometers overbruggen zonder veel obstakels dankzij de gladde glazen kern en de mantel in een glasvezel. De datatransport neemt hierdoor geen kracht af en kan zo alsnog de dataverbinding foutloos laten werken. Daarnaast kunnen er ook lasers met verschillende golflengten in de glasvezel gecombineerd worden, waardoor er meerdere terabits per seconde doorgestuurd kunnen worden. Hierdoor is glasvezel de beste manier om extreem hoge volume data te transporteren over lange afstanden! 

Voordelen van glasvezel

Naast het hierboven genoemde bekendste voordeel, de snelheid, biedt glasvezel ook een enorm hoge betrouwbaarheid. Betrouwbaarheid is in deze tijd waarin zowel de consument als bedrijven niet meer zonder internet kunnen een belangrijk punt.  Ander groot voordeel is de robuustheid, zo is de techniek van glasvezel bijvoorbeeld niet gevoelig voor radiostoringen, corrosie en bijvoorbeeld blikseminslag. En ook internetactiviteiten van bijvoorbeeld collega’s of je buren zullen geen invloed hebben op het prestatievermogen van glasvezel. Bovendien is de enorme bandbreedte, waardoor je diverse apparaten, diensten en applicaties en tegelijkertijd naast elkaar kunt gebruiken vele malen groter dan bij een koperverbinding. Up- en downloadsnelheden zijn synchroon, waardoor zowel data versturen als ontvangen even snel zal gaan.  En waar je ook woont of werkt, of dat nou ver weg is van de wijkcentrale, het signaal zal anders dan bij koperverbindingen niet afzwakken. Ideaal dus als je bijvoorbeeld op een afgelegen plek woont of werkt.  Ook wat privacy betreft heeft glasvezel grote voordelen. Want hoewel bij bijvoorbeeld mobiele verbindingen, het dataverkeer nog wel eens te onderscheppen is, is dit niet mogelijk bij glasvezels. Zo kan er dus geen belangrijke informatie worden onderschept of belangrijke gesprekken worden afgeluisterd. 

Providers vergelijken

Ben je benieuwd geworden naar een glasvezelverbinding en wil je graag weten welke providers deze bij jou in de buurt aanbieden? Kijk dan eens op de website van breedbandwinkel dan kun je de grootste aanbieders van Nederland vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *